Ajoneuvon velvollisuudet kuntoon – laiminlyönnin seuraukset voivat yllättää

26.3.2018 - Turva mukana

Vakuuttamattomalla ajoneuvolla ajamisella voi olla kalliit seuraukset.

Moottoripyörille, mopoille ja muille kesäajoneuvoille tehdään usein talven ajaksi
liikennekäytöstäpoisto ja irtisanotaan liikennevakuutus. Kevään tullen saatetaan lähteä ajamaan hoitamatta näitä jälleen kuntoon. Sanktiot voivat tulla yllätyksenä.

Liikennevakuutuskeskus jäsenyhtiöineen aloittaa kampanjoinnin, jotta lakisääteiset velvollisuudet muistetaan ja laiminlyönnin seuraukset tiedetään. Kampanjan yhtenä osana on leikkimielinen ”Henkinen liikenneikä” -testi. Löydät sen osoitteesta www.liikenneika.fi.

Viime vuonna voimaan tulleen uuden liikennevakuutuslain myötä vakuutuksen laiminlyönnin seuraukset ovat koventuneet entisestään. Liikennekäytöstä poistettu ja liikennevakuuttamaton ajoneuvo on käyttökiellossa ja poliisi voi ottaa siitä kilvet pois. Myös laiminlyöntimaksujen suuruus on kasvanut.

– Liikennevakuutuksen laiminlyönnistä seuraava vakuuttamattomuusmaksu voi olla jopa nelinkertainen tavalliseen vakuutusmaksuun nähden. Vakuuttamattomalla ajoneuvolla aiheutunut kolari saa summan kertautumaan nopeasti. Liikennevakuutuskeskuksen perintäpäällikkö Vesa Korhonen kertoo.

– Esimerkiksi isomman moottoripyörän maksut voivat olla vaikka 30 000 euron luokkaa, jos se on ollut vuoden vailla liikennevakuutusta, mutta sillä kuitenkin ajetaan ja aiheutuu kolari. Yleisimmin laiminlyöntitapauksissa puhutaan satojen tai tuhansien eurojen maksuista, ajoneuvosta riippuen.

Onnettomuuden sattuessa omista henkilövahingoista ei saa korvauksia, jos liikennevakuutus on hoitamatta.

Laiminlyöntitapauksia vuosittain 45 000

Valvontateknologian kehittyessä kiinni jääminen on yhä todennäköisempää, vaikka onnettomuutta ei sattuisikaan. Poliisilla on esimerkiksi automaattisia rekisterikilpien lukulaitteita, jotka paljastavat velvollisuuksien laiminlyönnit. Vakuuttamattomia ajoneuvoja jää kiinni eri tavoin vuosittain noin 45 000.

– Ihmisten tietoisuus liikennevakuuttamiseen liittyvistä velvollisuuksista on usein puutteellista. Törmäämme usein hämmästelyyn siitä, että peltoautot ja mökkimönkijätkin täytyy lain mukaan vakuuttaa tai että viritetty mopo katsotaan moottoripyöräksi ja laiminlyönnistä seuraava maksu on sen mukainen, Korhonen toteaa.

Omaa tietämystään voi testata Liikennevakuutuskeskuksen kampanjaan kuuluvalla leikkimielisellä Henkinen liikenneikä -testillä. Testi löytyy osoitteesta www.liikenneika.fi.
Vakuutusyhtiöiden uusien sähköisten järjestelmien myötä sekä liikennekäyttöönoton että
liikennevakuutuksen voi hoitaa kerralla kuntoon ajasta ja paikasta riippumatta. Ajoneuvon
ilmoittaminen liikennekäyttöön on verkossa maksutonta.

Turvan vakuutuksissa moottoripyörän, mopon ja moottorikelkan vakuutuksissa kausiluonteinen käyttö otetaan maksuissa valmiiksi huomioon. Jos mopoa tai moottoripyörää käyttää koko vakioajokauden huhtikuun alusta lokakuun loppuun tai moottorikelkkaa vastaavasti marraskuusta huhtikuuhun, liikennekäytöstä poistoa ei tarvitse ilmoittaa lainkaan. Jos taas ajaa vähemmän, ajokauden maksusta saa hyvityksen, kun liikennekäytöstä poisto kestää ajokaudella vähintään 30 päivää kerrallaan.

#liikenneikä-kampanja

Liikennevakuutuskeskus kampanjoi jäsenyhtiöidensä kanssa keväällä 2018 liikennevakuuttamisesta ja muista tärkeistä velvollisuuksista. Velvollisuuksien laiminlyönnin seuraukset voivat yllättää. Testaa kuinka hyvin tunnet velvollisuutesi leikkimielisellä Henkinen liikenneikä -testillä ja voita 500 euron polttoainelahjakortti. www.liikenneika.fi

Liikennevakuutuskeskus (LVK) turvaa viimekädessä liikennevahingon kärsineen oikeudet ja huolehtii lakisääteisen liikennevakuutusmaksun laiminlyönnin seurauksista. Keskuksessa toimiva Onnettomuustietoinstituutti (OTI) edistää liikenneturvallisuutta koordinoimalla liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien toimintaa ja keräämällä tilastotietoa onnettomuuksista. Lukuisia kansainvälisiä tehtäviä hoitavan keskuksen jäseniä ovat kaikki liikennevakuutuksia myöntävät vakuutusyhtiöt Suomessa. www.lvk.fi

Lähde: Liikennevakuutuskeskus

Katso myös: