Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Turvan joululahjoitus ensi- ja turvakodille – ”Haluamme auttaa niitä, jotka tarvitsevat apua kipeimmin”

22.12.2017 - Turva vaikuttaa

Joulu on juhla, jolloin on aikaa rauhoittua ja viettää aikaa rakkaiden lähimmäisten ja perheen jäsenien kanssa.

Joulu on myös antamisen aikaa, ja se näkyy Tampereen ensi- ja turvakodilla, jonne lukuisat vapaaehtoiset tuovat omia lahjoituksiaan – pieniä paketteja, vaatteita, kuka mitäkin.

Samassa paikassa voi nähdä kuitenkin myös sen, että kaikille ihmisille joulun aika ei ole juhlaa.

– Varsinkin joulunpyhien jälkeen tänne hakeutuu monia ihmisiä, joiden kotona juhla ei mennyt niin kuin piti, kertoo Tampereen Ensi- ja turvakodin lapsiperheiden avopalveluiden johtaja Jaana Vaittinen.

Ensi- ja turvakoti tarjoaa turvaa ja ammatillista apua lähisuhdeväkivaltaa kokeneille tai sen uhan alla eläville ja myös tukea apua tarvitseville lapsiperheille, jotta lapsi saa hyvät ensiaskeleet elämälleen.

Lahjoitus kirkastamaan lasten elämää

Oman tukensa Tampereen ensi- ja turvakoti ry:lle antoi myös Turva, joka haluaa 3000 euron lahjoituksellaan parantaa ensi- ja turvakodin apua tarvitsevien lasten arkea.

– Te varmasti tiedätte parhaiten itse, mihin kohteeseen varoja eniten tarvitaan, sanoi Turvan toimitusjohtaja Minna Metsälä ojentaessaan lahjoituksen Tampereen ensi- ja turvakodin johtajalle Jenni Karsiolle.

Yhdistys on ideoinut, että varat voisi käyttää esimerkiksi turvakodin yleisten tilojen muuntaminen lapsiperheiden kannalta miellyttävämmiksi omine leikki- ja oleskelutiloineen.

Varojen avulla voidaan tarjota lapsiperheille elämyksiä ja kokemuksia, joihin heillä ei muuten olisi mahdollisuutta kuten esimerkiksi kesäleirin, jonka aikana voisi käydä ihmettelemässä Ähtärin pandoja tai hurjastella elämän ensimmäistä kertaa vuoristoradan kyydissä.

Metsälän mukaan ensi- ja turvakoti on luontainen kohde joulumuistamiselle.

– Haluamme auttaa niitä, jotka yhteiskunnassa tarvitsevat apua kaikista kipeimmin. Lopultahan meidän perimmäiset toiminta-ajatuksemme ovat samanlaiset: sekä Turva että ensi- ja turvakoti antavat turvaa sitä tarvitseville.

Toiminta laajenee Tampereella

Tampereen ensi- ja turvakodin toiminta kasvaa ensi vuoden aikana. Nykyisen turvakodin tilat ovat käyneet ahtaiksi tarpeeseen nähden, ja Hämeenkadulle avataan alkuvuoden aikana kaupungin toinen turvakoti.

– Se on tärkeä asia, sillä monilla voi olla korkea kynnys lähteä pois omalta kotiseudultaan, Karsio sanoo.

Lisäksi Tampereen Koskikeskuksessa on määrä avautua tammikuussa Tampereen ensi- ja turvakoti -yhdistyksen pop up -toimipiste.

– Se antaa toiminnallemme lisää näkyvyyttä, ja apua tarvitsevat löytävät meidät helpommin.

Esimerkiksi vanhemmat voivat tulla kysymään apua ja neuvoja matalalla kynnyksellä. Koskikeskus on myös nuorten suosima vapaa-ajan viettopaikka. Tarkoituksemme on järjestää nuoria kiinnostavaa toimintaa, Jaana Vaittinen kertoo.

Myös muuta kuin ensi- ja turvakoti

Tampereen ensi- ja turvakoti ry:n toiminta kattaa myös muuta kuin pelkästään ensi- ja turvakodin. Yhdistys pyörittää muun muassa ikäihmisten palvelutaloa, tekee väkivalta- ja kriisityötä ja järjestää mieskaveritoimintaa, jossa aikuiset miehet ovat kavereina yksinhuoltajaäitien lapsille.

Mahdollisuuksia vapaaehtoistyöhön siis riittää, halusit sitten pitää seuraa vanhukselle tai viedä mieskaverina pikkunassikka ongelle.

– Kaikenlainen apu on tarpeen, Karsio ja Vaittinen kertovat.

Toimintaan pääset tutustumaan parhaiten yhdistyksen nettisivulla.

Katso myös: