Työyhteisön voimaannuttava vaikutus

13.3.2018 - Minna Metsälä

Työyhteisöä voi olla ikävä vapaapäivänä.

Arvatkaapa mistä tiedän, että olen hyvässä työpaikassa töissä? Siitä, että ollessani reissussa tai asiakkaiden kanssa lounaspalavereissa kaipaan työpaikkani henkilöstöravintolaan.

Syynä ei ole suinkaan pelkästään herkullinen ja terveellinen ruoka, vaan loistava porukka ja hyvä henki. Meillä on lounaspöydässä sekä kevyttä naljailua että syväluotaavia keskusteluja. Parasta on luottamuksen ilmapiiri, se että voi ottaa puheeksi melkein asioita kuin asioita. Lounastauolla virkistyy ja mieli tulee kevyemmäksi.

Jokainen meistä on osa työyhteisöä, ja jokaisella on mahdollisuus joka aamu päättää, olenko luomassa hyvää ilmapiiriä vai syömässä omaa ja muiden energiaa. Epämukaviinkin asioihin voi opetella suhtautumaan siten, että hankalina hetkinä menet ammattilaisena ja rakentavalla asenteella eteenpäin.

Työhyvinvoinnin rakentajana jokainen on oman alansa rakennusmestari. Kannattaa myös muistaa, että käsitteenä työhyvinvointi on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin osajoukko. Jos voit ihmisenä hyvin, olet myös mukavampi työkaveri, kestät vastoinkäymisiä ja jaksat paitsi työpäivän haasteet myös kotiovelta alkavan arjen paremmin. Niin kliseeltä kuin hyvien ihmissuhteiden, liikunnan, unen ja ravinnon merkitys kuulostaakin, nämä vaan ovat hyvän elämän rakennusaineita.

Erinomainen porukka tukee töissä toisiaan onnistumisessa. Hyvä työkaveri kiittää ja kannustaa, kun huomaa kaverin yltäneen ansiokkaaseen suoritukseen. Vielä parempi työkaveri rohkenee kertoa myös sen, jos huomaa jossain asiassa palvelun menneen vähän pieleen. Ystävällisesti voi sanoa myös siitä, mitä olisi omasta mielestä kannattanut miettiä tehtävän toisin. Ja samalla antaa kaverille myös mahdollisuuden kertoa, miltä itsestä tuntui.

Töissähän riittää myös se, että olemme töissä. Tarkoitan, että kenelläkään ei ole oikeutta vaatia yhteisiä illanviettoja, vapaa-ajan viettämistä työporukalla tai avautumista henkilökohtaisista asioista. Monesti kuitenkin se, että tunnemme toisiamme myös työelämän ulkopuolella tai tiedämme toistamme vähän enemmän kuin työtehtävien suorittamiseksi on tarpeen, auttaa ymmärtämään toisiamme ja hahmottamaan ajatusmaailmaa.

Meillä Turvassa liikunta on asia, joka yhdistää osaa porukasta: aamulenkeiltä, sählykentiltä ja jalkapallokentiltä löytyy luonteenpiirteitä ja ajatuksia, jotka eivät ehkä arjessa tulisi muuten esille. Henkilöstökerhon teatteri-illoissa huomaa, kuka on samalla aaltopituudella ja keitä naurattaa samat vitsit kuin minua.

Olen kiitollinen työkavereistani. Koitan muistaa tuoda sen myös esille niin sanoin kuin teoin.

Aurinkoisia kevätpäiviä!

Minna Metsälä

Kirjoittaja on Turvan toimitusjohtaja

Katso myös: