Lutikat ovat palanneet suomalaiskoteihin – vältä ikäviä matkatuliaisia

Lutikat olivat kertaalleen jo lähes hävinneet Suomesta, mutta nyt niistä on nousemassa uusi maanvaiva. Niiden paluuta ovat edesauttaneet niin lisääntynyt ulkomaanmatkailu kuin kierrätysbuumikin.

Rentokilin tekninen päällikkö Jouni Siltala kehottaa matkalaisia kurkkaamaan hotellin sängyn alle ennen levähtämistä. Erityisesti sängynjalan ja sängyn liitoskohta on tyypillinen lutikan jättämän ulostepilkun paikka. Toinen tapa havaita lutikat on huomata sellaisen purema aamusella. Seinäluteiden ravintona on ihmisveri, minkä luo se ohjautuu uloshengityksen hiilidioksidin ja lämpötilan perusteella. Sen vuoksi niitä tavataan erityisesti makuuhuoneista, joissa ne voivat piileskellä viikkokausia jalkalistojen tai sähköpistokkeiden sisällä.

Jos havaitset hotellin sängyssä jälkiä lutikoista, pyydä vaihtamaan huonetta. Vaiva ei välttämättä ole ehtinyt levitä kaikkiin huoneisiin ja on hotellinkin intressissä aloittaa torjuntatoimenpiteet välittömästi. Matkan aikana matkalaukku kannattaa pitää suljettuna ja pois lattialta, silloin lutikat ja muut ötökät eivät pääse ryömimään matkalaukkuun.

Matkatavarat saunan kautta

Jos epäilee, että matkalta saattaisi olla tulossa ei-toivottuja tuliaisia, miten niistä pääsee eroon?

– Kannattaa ottaa jo ulkotiloissa matkalaukusta pois meikit, kengät ja muut lämpöä kestämättömät materiaalit ja sen jälkeen saunottaa matkalaukku vaatteineen vähintään 60 asteen (mieluummin jopa 80 asteen) lämmössä useita tunteja.

Toinen vaihtoehto olisi erittäin kylmä pakkanen (mieluiten enemmän kuin -15 astetta), mutta siellä tavaroita olisi syytä säilyttää vähintään 3 vuorokautta ennen sisälle tuomista.

Kun puhdistat asuntoa imuroiden, täytyy muistaa imurin pölypussi hävittää välittömästi imuroinnin jälkeen, etteivät lutikat jää pesimään imurin sisälle vain siirtyäkseen sieltä ravinnon perässä takaisin makuutiloihin.

Ammattilaiset apuun

Luteiden saastuttama sänky pitää hävittää ja mieluiten vielä niin, että rikkoo sen käyttökelvottomaksi ja pakkaa sen jälkeen tiiviisti muovin sisään. Päälle kannattaa vielä kirjoittaa, että sängyssä on tuholaisia. Näin kukaan ei epähuomiossa ota käyttöön saastunutta sänkyä tai patjaa. Tämän jälkeen sen voi viedä jäteaseman keräyspisteeseen. Älä kierrätä sänkyjä tai sohvia, joissa epäilet olevat lutikoita!

Aina kotikonstit eivät riitä vaan apuun pitää kutsua tuholaistorjuja. Silloin lutikoiden myrkytys voikin olla pidempi prosessi, koska ne voivat lymyillä rakenteissa jopa kolme kuukautta ilman ravintoa.

Lutikoista olisi syytä ilmoittaa isännöitsijälle ja naapureille. Seinäluteet saattavat hävittämisen yhteydessä pyrkiä siirtymään naapuriin, joten lienee asiallista pitää myös heidät ajan tasalla – muutoinhan ne voivat naapurin hävitysyritysten myötä palata juuri puhdistettuun asuntoosi. Omin jaloin lutikan leviäminen on suhteellisen hidasta, mutta rappukäytävään vaikkapa hävitettävästä patjasta tai sohvatyynystä pudonnut lutikka voi osua naapuriin housunlahkeeseen ja siirtyä sitä kautta muihinkin asuntoihin.

Haiseeko täällä lutikalle...?

Lutikoiden etsinnässä apuna voidaan käyttää lutikkakoiria. ProNosen Niina Lehti on kouluttanut löytökoirista, Kessusta, Sombrosta ja Lutista oivia apureita seinäluteiden havaitsemiseen. Tyypillisiä asiakkaita ovat hotellit, tuholaistorjujat ja asunto-osakeyhtiöt. Hajukoiria voidaan käyttää tarkistamaan, missä kaikkialla lutikoita on tai torjuntatoimenpiteiden jälkeen varmistamaan, onko kaikki lutikat saatu hävitettyä.

Niina Lehti esitteli Sombron ja Kessun taitoja Turvan konttorilla. Voit tutustua lutikkakoirien työhön alla olevasta videosta.


Sinua saattavat kiinnostaa myös: