Muuttajan muistilista


Muuttoauto ja -laatikot, sähkösopimus, vesisopimus, internetyhteys... Muuton yhteydessä on paljon muistettavaa. Entäpä kotivakuutus, saunavuoro ja parkkipaikka? Tiesitkö, että joissain työehtosopimuksissa on sovittu, että muuttopäiväksi voi saada palkallisen vapaapäivän? Mitä kaikkea täytyy ottaa huomioon, kun muuttaa omaan kotiin? Jos sähkösopimuksen tekeminen unohtuu tai muuttoautoa ei tulekaan tilattua ajoissa, joudutaan ongelmallisiin ja kiireellisiin tilanteisiin.

Vanhat sopimukset täytyy purkaa ja uudet on tehtävä tilalle. Vanhan asunnon vuokrasopimus täytyy purkaa kirjallisesti vuokranantajan kanssa. Muuttoautoyrityksille kiireistä aikaa ovat viikonloput ja kuunvaihteet. Tilaa siis muuttoauto riittävän ajoissa. Kavereita ja sukulaisia kannattaa pyytä auttamaan muuttokuorman siirtämisessä. Palkitse muuttoapulaiset vaikkapa maistuvilla pullakahveilla!

Paljon sovittavaa ja ilmoitettavaa


Kun muutat ensikertaa pois vanhempien luota, on sinun hankittava oma kotivakuutus. Vanhempiesi kodin kotivakuutus ei kata sinun omaa asuntoasi tai irtaimistoa.

Onko sinulla jo kotivakuutus, mutta muutat toiseen asuntoon? Muista silloin päivittää olemassa oleva kotivakuutuksesi uuteen osoitteeseesi. Jos sinulla on kotivakuutus Turvassa, tarvitsemme sinulta uuden asuntosi tiedot kotivakuutuksen muutosta varten. Sinun ei tarvitse irtisanoa nykyistä kotivakuutustasi, vaan siirrämme sen uuteen asuntoosi ilmoituksesi perusteella. Voit ilmoittaa meille tiedot uudesta asunnostasi kotivakuutusta varten täällä.

Internetyhteyden siirto on tärkeää tehdä ajoissa. Ilman nettiyhteyttä on vaikea pärjätä opiskelumaailmassa, varsinkaan juuri tuoreessa kodissa, kun ilmoituksia täytyy tehdä netissä.

Tee muuttoilmoitus maistraattiin tai postiin viikon kuluessa muutosta, aikaisintaan kuukautta ennen muuttoa. Sieltä uudet osoitetietosi välitetään automaattisesti muun muassa Turvaan, viranomaisille, Kelaan, ajoneuvontahallintoon, verohallintoon ja puolustusvoimille.

Työnantajalle on hyvä ilmoittaa muuttopäivästä, sillä monissa työehtosopimuksissa yksi muuttoon käytetty vapaapäivä on sallittu. Joissain sopimuksissa muuttovapaa on sovittu palkallisena. Töihin ja kouluun täytyy myös ilmoittaa uusi osoite.

Omakotitalossa enemmän hommaa kuin kerrostalokämpässä


Omakotitaloon muuttavan täytyy hoitaa enemmän asioita kuin kerrostalon asukkaan. Jätehuoltosopimus täytyy uusia, veden saanti täytyy varmistaa paikallisen vesilaitoksen kanssa ja huolehtia lämmitysjärjestelmän toimivuus tarkistamalla esimerkiksi lämmitysöljyn tarve. Omakotitalossa asuvan tulee vakuuttaa irtaimiston lisäksi myös tontilla olevat rakennukset.

Kerrostalossa kannattaa puolestaan tarkistaa onko asukkailla mahdollisuutta saunavuoroihin. Jos saunavuoroja on mahdollista saada, voi omaa vuoroa alkaa jonottamaan heti, kun sopimus uudesta asuintalosta on allekirjoitettu. Myös autopaikkaa voi kysellä isännöitsijältä. Joskus parkkipaikkaa voi joutua jonottamaan pitkäänkin.

Kun muutto on jo tehty, täytyy muistaa palauttaa muuttolaatikot ja muut lainatavarat. Laatikoiden päälle on hyvä laittaa muuton ajaksi lappu, mihin mikäkin laatikko menee. Muutoin vintille tarkoitetut tavarat saattavat päätyä olohuoneeseen ja roudausurakka kaksinkertaistuu. Vanha asunto tulee siistiä sellaiseen kuntoon, että sen voi luovuttaa uudelle omistajalle. Sitten vain siivoamaan ja järjestelemään uutta kotia!

Sinua saattavat kiinnostaa myös: