Milloin ajoneuvolle kannattaa tehdä liikennekäytöstäpoisto?

Moni kesän kulkuneuvo siirretään syksyn tullen varastoon odottamaan seuraavan suven lämpöä ja aurinkoisia ajopäiviä. Jos et käytä esimerkiksi kesäautoa enää syksyn tullen, se kannattaa poistaa tilapäisesti liikennekäytöstä eli tehdä liikennekäytöstäpoisto. Liikennekäytöstäpoiston voi tehdä helposti verkossa Trafin sivuilla.

Liikennekäytöstäpoistolla voi säästää sekä ajoneuvokuluissa että vakuutusmaksuissa. Autoilta ei peritä ajoneuvoveroa liikennekäytöstäpoiston ajalta. Poiston vaikutus vakuutusmaksuun riippuu taas vakuutusyhtiöstä ja ajoneuvosta. Muistathan, että liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla ei saa ajaa.

Vakuutusmaksusta hyvitystä

Tiettyjen ajoneuvojen liikennevakuutuksissa on Turvassa valmiiksi otettu huomioon se, että ajoneuvoa käytetään usein vain tietty ajanjakso vuodesta. Turvan liikennevakuutus moottoripyörille sekä kesäkuun alussa myyntiin tulleet liikennevakuutukset mopoille ja moottorikelkoille ovat vuodenaikahinnoiteltuja tuotteita.

Jos käytät mopoa tai moottoripyörää koko vakioajokauden huhtikuun alusta lokakuun loppuun, liikennekäytöstäpoistoa ei tarvitse ilmoittaa, koska talvikauden vähäinen käyttö on otettu hinnoittelussa huomioon valmiiksi. Ajoneuvo on tällöin aina käytettävissä. Sama pätee myös moottorikelkkojen uusiin vakuutuksiin, mutta moottorikelkoilla vakioajokausi kestää marraskuun alusta huhtikuun loppuun.

Jos mopo, moottorikelkka tai moottoripyörä on liikennekäytössä vähemmän aikaa kuin koko vakioajokauden, hyvitämme ajokauden maksun liikennekäytöstäpoiston ajalta, kun poisto kestää vakioajokaudella vähintään 30 vuorokautta kerrallaan. Jos et aio käyttää mopoa tai moottorikelkkaa pitkään aikaan, esimerkiksi vuoteen, kannattaa ajoneuvo poistaa liikennekäytöstä ja irtisanoa vakuutus.

Jos mopon tai moottorikelkan vakuutuksesi Turvassa on alkanut ennen 1.6.2017, tee liikennekäytöstäpoisto vuodenajasta riippumatta, jos et käytä ajoneuvoa liikenteeseen. Muista samalla irtisanoa liikennekäytöstäpoistetun ajoneuvon vakuutus hyvityksen saamiseksi. Samoin muiden ajoneuvojen kuin autojen, moottoripyörien, mopojen ja kelkkojen liikennevakuutus täytyy irtisanoa maksuhyvityksen saamiseksi.

Liikennekäytöstäpoisto hyvitetään myös useimpien ajoneuvojen kaskovakuutuksen kolarointiturvan maksusta. Liikennevakuutuksesta ei hyvitetä mahdollista pohjamaksua.

Muistathan liikennekäyttöönoton ajokauden alkaessa

Jos olet tehnyt ajoneuvollesi liikennekäytöstäpoiston, muista ajokauden alkaessa ilmoittaa se jälleen liikennekäyttöön ja hankkia liikennevakuutus, jos olet irtisanonut aiemman vakuutuksesi. Monet unohtavat tämän joko huolimattomuuttaan tai tarkoituksella. Liikennevakuutuskeskuksen mukaan vakuuttamattomia ajoneuvoja jää kiinni 45 000 Suomessa vuosittain.

Sinua saattavat kiinnostaa myös: